BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 8, 2010

Alhamdulillah dan mish u guys.. ;-)

Syukur alhamdulillah,
result exam br2 ni ok..& maintain,
terima kasih bnyk2 aku ucapkn pd smue lecturer,
yg mngajar aku,
Puan Zurina (Lecture Service Marketing),Puan Fadhilah (Strategic Management),Prof Madya Nabillah (Tutorial Service Management),Puan Rohani (Public Relation),En Azman (Public Management),Dr Rauf (Research Methodology and Applied),dan Puan Asiyah (Research Supervisor).

Juga tahniah pada mmbr2 aku yg telah tamat pengajian utk degree,
semoga korang dpt kerja yg besh2 nnt,
nnt klu bored2 dtg2 la FSPPP jenguk2 aku,
hehehe,
aku pula seperti bese akn menyambung lg SATU sem pd 3 Jan ni (final sem),
sbb aku bkn dr Dip Pentadbiran Awam yg perlukan 4 sem je,
tp aku dr Dip Perakaunan yg perlukan 5 sem.

Kenangan pahit manis ngn smue mmbr2 aku,
akan ku ingt semuanya,
bese la klu de tergaduh2 sket, terlahar sket, terkasar sket, terkachip sket ke,
tu smue part of life rite,
klu xde bnda2 tuh x besh jgk,
its depends on us bagaimana nk atasinye,
bg aku tu smue xde hal..
kdng2 bnda tu juga menyatukn kite dan merapatkn kite lagi..
hehe.

Rsenye tu je yg aku nk tlis pd entry kali ni,
aku berdoa agar mmbr2 aku mengecapi apa yg diidam2kn,
hahahaha
dan jgn lupakn aku nnt,
hehe.

Take care korang smue.. ;-)

Tuesday, December 7, 2010

Lelaki dan perempuan..haishh ;-)

1.Kalau lelaki hensem pendiam...
perempuan akan kata: wow! ciri2 suami idaman...

Kalau lelaki tak hensem pendiam...
perempuan akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

2.Kalau lelaki hensem berbuat jahat
perempuan akan kata: mst ada krisis nih...kesiannyer...

Kalau lelaki tak hensem berbuat jahat
perempuan akan kata: dah la tak hensem,perangai plak mcm sial!!

3.Kalau lelaki hensem suka menolong
perempuan yg kesusahan perempuan akan kata: wow! hero sejati...

Kalau lelaki tak hensem menolong perempuan yg kesusahan
perempuan akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

4.Kalau lelaki hensem dpt perempuan cun
perempuan akan kata: ok la...bagai pinang dibelah dua...

Kalau lelaki tak hensem dpt perempuan cun
perempuan akan kata: kesian...mst dah kena bomoh perempuan tu...

5.Kalau lelaki hensem ditinggal kekasih
perempuan akan kata: buta kayu btol minah tu!!

Kalau lelaki tak hensem ditinggal kekasih
perempuan akan kata: patut pon kena reject...

6.Kalau lelaki hensem bawa BMW
perempuan akan kata: ntah dato' mana bela ni...

Kalau lelaki tak hensem bawa BMW
perempuan akan kata: mesti anak org kaya ni

7.Kalau lelaki hensem menuang air ke gelas perempuan,
perempuan akan kata: wah...caringnyer...

Kalau lelaki tak hensem menuang air ke gelas perempuan,
perempuan akan kata: eleh,ngada-ngada la tu...

8.Kalau lelaki hensem touching
perempuan akan kata: don't worry,i will make u happy forever...

Kalau lelaki tak hensem touching
perempuan akan kata: ckit2 touching!! gembeng tol..ngade2 la...

9.Kalau lelaki hensem pandai masak
perempuan akan kata: dah la hensem,pandai masak plak tu...

Kalau lelaki tak hensem pandai masak
perempuan akan kata: ntah sedap ke tak tu...

10.Kalau lelaki hensem main2 miskol
perempuan akan kata: syoknye!! rindu la tu...

Kalau lelaki tak hensem main2 miskol
perempuan akan kata: ko ni takde keje lain ke??! sibuk ni tau tak!!

11.Kalau lelaki hensem hantar email hari2
perempuan akan kata: sukenyer...!!

Kalau lelaki tak hensem hantar2 email
perempuan akan kata: asyik2 email dia...boring!


well, itulah kehidupan..

hehe

peace ;-)

Wednesday, December 1, 2010

Kisah Nabi Idris melihat syurga dan neraka

Setiap hari Malaikat Izrael dan Nabi Idris beribadah bersama. Suatu ketika, buat kesekian kalinya Nabi Idris mengajukan permintaan. “Bisakah engkau membawaku melihat syurga dan neraka?”

“Wahai Nabi Allah, lagi-lagi permintaanmu aneh,” kata Izrael.

Setelah Malaikat Izrael memohon izin kepada Allah, dibawanya Nabi Idris ke tempat yang ingin dilihatnya.

“Ya Nabi Allah, mengapa ingin melihat neraka? Bahkan para Malaikat pun takut melihatnya,” kata Izrael.

“Terus terang, saya takut sekali kepada Azab Allah itu. Tapi mudah-mudahan, iman saya menjadi tebal setelah melihatnya,” Nabi Idris menjelaskan alasannya.

Waktu mereka sampai di tempat neraka, Nabi Idris terus pengsan. Penjaga neraka adalah Malaikat yang sangat menakutkan. Ia menyeret dan menyeksa manusia-manusia yang durhaka kepada Allah semasa hidupnya. Nabi Idris tidak sanggup menyaksikan pelbagai seksaan yang mengerikan itu. Api neraka berkobar dahsyat, bunyinya bergemuruh menakutkan, tak ada pemandangan yang lebih mengerikan berbanding tempat ini.

Dengan tubuh lemas Nabi Idris meninggalkan tempat yang mengerikan itu. Kemudian Izrael membawa Nabi Idris ke surga. “Assalamu’alaikum…” kata Izrael kepada Malaikat Ridwan, Malaikat penjaga pintu surga yang sangat tampan.

Wajah Malaikat Ridwan sentiasa berseri-seri dihiasi dengan senyuman yang sangat ramah. Sesiapapun akan senang memandangnya. Sikapnya amat sopan, dengan lemah lembut ia mempersilakan para penghuni syurga untuk memasuki tempat yang mulia itu.

Waktu melihat isi syurga, Nabi Idris kembali nyaris pengsan kerana terpesona. Semua yang ada di dalamnya begitu indah dan menakjubkan. Nabi Idris terpukau tanpa bisa berkata-kata melihat pemandangan sangat indah di depannya. “Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah…” ucap Nabi Idris beulang-ulang.

Nabi Idris melihat sungai-sungai yang airnya bening seperti kaca. Di pinggir sungai terdapat pohon-pohon yang batangnya terbuat dari emas dan perak. Ada juga istana-istana pualam bagi penghuni syurga. Pohon buah-buahan ada disetiap penjuru. Buahnya segar, ranum dan harum.

Waktu berkeliling di sana, Nabi Idris diiringi pelayan syurga. Mereka adalah para bidadari yang cantik jelita dan anak-anak muda yang amat tampan wajahnya. Mereka bertingkah laku dan berbicara dengan sopan.

Mendadak Nabi Idris ingin minum air sungai surga. “Bolehkah saya meminumnya? Airnya kelihatan sejuk dan segar sekali.”

“Silahkan minum, inilah minuman untuk penghuni syurga.” Jawab Izrael. Pelayan syurga datang membawakan gelas minuman berupa piala yang terbuat dari emas dan perak. Nabi Idris pun minum air itu dengan nikmat. Dia amat bersyukur bisa menikmati air minuman yang begitu segar dan luar biasa enaknya. Tak pernah dibayangkan olehnya ada minuman selazat itu. “Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah,” Nabi Idris mengucap syukur berulang-ulang.

Setelah puas melihat syurga, tibalah waktunya bagi Nabi Idris untuk kembali ke bumi. Tapi dia tidak mahu kembali ke bumi. Hatinya sudah terpikat keindahan dan kenikmatan syurga Allah.

“Saya tidak mau keluar dari syurga ini, saya ingin beribadah kepada Allah sampai hari kiamat nanti,” kata Nabi Idris.

“Tuan boleh tinggal di sini setelah kiamat nanti, setelah semua amal ibadah di hisab oleh Allah, baru tuan bisa menghuni surga bersama para Nabi dan orang yang beriman lainnya,” kata Izrael.

“Tapi Allah itu Maha Pengasih, terutama kepada Nabi-Nya. Akhirnya Allah mengkurniakan sebuah tempat yang mulia di langit, dan Nabi Idris menjadi satu-satunya Nabi yang menghuni surga tanpa mengalami kematian. Waktu diangkat ke tempat itu, Nabi Isris berusia 82 tahun.

Firman Allah:

“Dan ceritakanlah Idris di dalam Al-Qur’an. Sesungguhnya ia adalah orang yang sangat membenarkan dan seorang Nabi, dan kami telah mengangkatnya ke martabat yang tinggi.” (QS Al-Anbiya:85-86).

***

Pada saat Nabi Muhammad sedang melakukan perjalanan Isra’ Mi’raj ke langit, beliau bertemu Nabi Idris. “Siapa orang ini? Tanya Nabi Muhammad kepada Jibril yang mendampinginya waktu itu.

“Inilah Idris,” jawab Jibril. Nabi Muhammad mendapat penjelasan Allah tentang Idris dalam Al-Qur’an Surat Al-Anbiya ayat 85 dan 86, serta Surat Maryam ayat 56 dan 57.

Thursday, November 25, 2010

Benarkah ada kubur di kubah Masjid Nabawi?









































































K
ubur Di Kubah Masjid Nabawi

SUBHANALLAH, ini adalah sebuah keajaiban yang terjadi sekitar 90 tahun yang lalu.

Diriwayatkan oleh Sheikh Al-Zubaidi:

Ada seseorang mencuba untuk menghancurkan Kubah Nabi Muhammad SAW-- kubah warna hijau di Masjid Al Nabawi (Gumbad-e-Khizra) Madinah, yang juga menjadi tanda tepat di bawahnya terdapat makam Rasulullah SAW--. Namun, ketika sang pelaku mencoba memanjat kubah tersebut untuk memulai menghancurkannya, tiba-tiba petir kilat datang menghantamnya. Pendaki yang berniat jahat tersebut pun tewas di tempat. Anehnya tidak ada seorang pun yang mampu menghilangkan tubuhnya dari atas Kubah tersebut!

Ia juga mengatakan bahwa seorang yang saleh dari Madinah mendengar suara dalam mimpinya, bahwa tidak ada yang dapat mengambil mayat dari atas kubah itu dan bahwa ia harus dikuburkan di sana sebagai peringatan dan pelajaran bagi orang-orang yang mungkin memikirkan berusaha untuk menghancurkan kubah itu di masa depan!

Akhirnya, mereka memutuskan untuk menguburkan orang itu di sana, di atas kubah dan menutupi tubuhnya dengan kotak hijau sehingga tidak akan terlihat oleh orang.

"Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan d0amu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan d0amu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan...kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya" Wallahua'lam.


This is ME ;-)

hey there,

I'm not a good lover. I messed up. I start fights.
I get jealous easily. I am demanding, and
I always get mad.

But there are three things I do love about myself:

1. I don't play
2. I give my all, and
3. I love deeply

this is me. kan?

;-)

Tuesday, November 23, 2010

Updated : Gaji PM Malaysia dan jenteranya

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri menerima gaji bulanan sebanyak RM22,826.65 mengikut Akta Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 2005 yang dikuatkuasakan mulai 1 Januari 2004.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, Timbalan Perdana Menteri pula dibayar RM18,168.15 manakala jemaah menteri menerima RM14,907.20.

"Gaji bulanan setiausaha politik sebagaimana yang ditetapkan dalam Ketentuan Saraan Setiausaha Politik 1980 adalah RM5,709.99 yang juga berkuat kuasa pada 1 Januari 2004," katanya pada Persidangan Dewan Rakyat di sini semalam.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis terhadap soalan N. Gobalakrishan (PKR-Padang Serai) mengenai penetapan gaji dan semua bentuk elaun yang dinikmati anggota Kabinet, setiausaha politik serta jumlah emolumen dan elaun mereka dari tahun 2005 hingga tahun 2009.

Mohamed Nazri berkata, jumlah gaji tahunan yang telah dibayar kepada anggota Kabinet bagi tahun lepas ialah RM5,470,942.40 dan RM5,783,993.60 pada 2008.

Katanya, RM5,858,529.60 dibayar pada 2007 manakala RM5,858,529.60 pada tahun 2006 dan RM6,007,601.60 pada 2005.

Saturday, November 20, 2010

Ini lah AKU ;-)

Berkali-kali terlintas di kepala ku ingin kukatakan padamu
Ini-lah AkU,
Aku yang sama sekali berbeda dengan-mu,
Aku yang tak mungkin sama dengan-mu,
Aku yang mencintaimu,
Aku yang bisa bersamamu,
Mengertilah diriku,
Ku mencintaimu apa adanya dan kuharap kau juga begitu,
Walau kutahu ku bukan pangeran tampan dari negeri seberang, atau
seorang malaikat yang turun dari langit,
Aku selalu ada untukmu…
Walau kutahu sekarang kau mungkin tidak menyukai sikap ku,
Walau kutahu kau sekarang mungkin bosan dengan ku,
Namun aku..
AKU masih disini,
menghangatkanmu disaat dingin,
menemanimu di saat kau sendiri,
membantah semua fitnah yang ditujukan padamu,
Namun semuanya harus tanpa kau sadari karena aku tidak ingin merusak kebahagiaanmu,
Namun satu saja yang ingin kuminta dirimu…
Mengertilah diriku,
Cintailah diriku apa adanya karna
INI-lah AKU
INI-lah AKU
INI-lah AKU

Monday, November 1, 2010

mereka je LAH bet0l...erkkk

mereka kdng2 fikir mereka betul tetapi pada masa yg sama mereka juga kdng kala ada yg tdk betulnye malah menyesatkan..haishh..(dh start merepek..merepek ke?)(ga3)

Monday, October 25, 2010

Hasil Research ku.. :-)



At last setel sudah segala2 nya berkaitan research aku..
alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupon seperti biasa ada juga sedikit masalah
yg melanda..
Terima kasih juga kpd partner research aku famy faramy yg sama2 melakukan research ni..thanx weyy..keje kte superb la bai..gagaggaa..
Juga thanx kpd Muhammad Hymie yg juga telah membantu melancarkan lagi research aku ni..
Nnt aku bunje ko wei..hehehe..tgguuuu..hahahaha..

Tak lupa juga pd resource person Dr Raufu Ambali yg sabar memberi tunjuk hajar kpd kami..
Dan special thanx sgt2 kpd supervisor aku Puan Asiyah Kassim yg x jemu2 membimbing aku n partner dlm melakukan research nie..
Pe yg aku leh kate die mmng best sgt2..sempoi..understanding..leh gurau2 bagai smue..hehhe..thanx puan..!!!

Akhir kata dr aku semoga research ni dpt memberi manfaat kpd mana2 pihak yg berkaitan berkenaan Knowledge Management Readiness..tq

Friday, October 15, 2010

setel dh viva presentation + stdy week :-)

salam weyyy
bertarikh 15 okt 2010 jam 9.15 pg, aku telah berjaya menyetelkn viva presentation ku..
hahahahhaa..
alangkah lega nye pale hotak ni skunk..xyah dh pk psl research lg..
smue dh setel..
tggl nk wat hard cover je..ekekekeke
as usual aku la yg memulakan presentation dgn memberi salam kpd para panel yg kedua2 nye berpangkat Prof Madya dan juga berpangkat Dr.
hbt sungguh panel2 ni blaja smpi Dr. then lak prof madya...x lme lg dptla full prof tuh..haishhh..hbt2..
aku pon menerang kn laa tajuk research aku, nama supervisor aku iaitu Puan Asiyah Kassim yg sempoi dan besh..hehehe..then aku terangkn lak problem statement yg agak rumit bg ku..tp aku berjaya (kot) terangkan..hehehe..then smpi la ke research objektif..dgn bersungguh2 aku menereangkan..siap gerak2 tgn aku..cm berdebat plak..kahkahkah..yg x leh blah nye ble smpi kt conceptual framework bila mana aku dgn sendirinya mendekati whiteboard yg dipancari projektor lalu menggerakkan tgn ku bg menunjukkan dan menerangkan conceptual framework..
aku pon mcm agak pelik dgn tibe2 je aku cmtu..hahaha..
then selesai turn aku dan di proceed oleh research partner aku..maka aku pon berada di tepi dan mendgr pula penerangan dr partner research aku...
setel smue then q & a sessions..mcm2 soklan ditnye.."wut is the total number of employees for 3 divisions that u have been choosed for ur research?" salah sorang panel tnye aku...dlm hati aku kate "gile pe..mne la aku tau..bleh plak die tnye soklan cmtu..mne la aku tau" lalu aku mnjwb divisions pertama dlm 50 lebey dan yg lagi dua aku x tau..(in english laaa) ekekeke...
panel senyum..hhhee..ngok2 je soklan die...
ske nk provoke2 hasil research aku..haishhh
overall ok laaa..yg besh nye both panel kate research kami bgs..findings sgt strong and dh mcm amik Phd...aku and partner research aku senyum lebarrr mndgr nye..hehehe..welll... :-)

alhamdulillah setel dan gumbira...thanx sgt2 pd Puan Asiyah yg menyupervisorkan kami serta pd Dr. Rauf yg bertindak sbg resource person for Research Methodology yg bnyk menghajar kami tntng research sejak dr mula sampai setel viva..hehehe..

dgn berakhirnya viva tu maka bermula la stdy week aku...
dan bersiap sedia utk exam lak..
tp mls tol lak nk stdy lg..hehehe..tggu 2 3 hr lg laa..hahahahaha
so tu je la aku nk critenye..hehehe

tata..adios.. :-)

Sunday, September 19, 2010

Monday, September 13, 2010

Sunday, September 5, 2010

Saturday, August 28, 2010

Detik2 pemergian Rasulullah saw...

video

"Ya Allah selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Baginda seperti Engkau kurniakan kepada Nabi Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Terpuji dan Yang Maha Mulia. Ya Allah, berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Baginda seperti telah yang Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Terpuji dan Yang Maha Mulia"